Rendelhető kiadványaink

Az egészség, az egészségügy négy éve 2010–2013

Tartalom

Az egészség, az egészségben leélt életévek mindannyiunk számára fontos érték. Több, mint érdekes, tanulságos  megismerni a tendenciákat, a valószínűségét annak, hogy miben betegedhetünk meg. Az elmúlt négy év adatait, folyamatait mutatja be a könyv. Remélhetőleg nagyon sok hiányos ismeretet lesz képes pótolni. Az egészségügy szervezete, tevékenysége lassan folyamatos kritika tárgya. Már-már úgy ért mindenki ehhez, mint a focihoz. A tények ismerete minden bizonnyal nagyon sok felesleges vitát képes aktív cselekvéssé átalakítani. A szerkesztők nem titkolt szándéka, hogy időről időre készüljön összeállítás a rendelkezésre álló adatokból, amit a nemzetközi adatokkal össze lehet vetni. Ez mutatja meg igazán helyünket, elért eredményeinket és határozza meg a legfontosabb feladatainkat. A könyv szerzői csak az adatok összeállítására, elemzésére vállalkoztak. A minősítést az olvasóra bízzák. Reményeink szerint azonban egyértelműen kiderül, hogy a közösből is többet kell és lehet fordítani az egészség visszaállításához nélkülözhetetlen szolgáltatások minőségének, működési feltételeinek javítására.

Barangolásunk Kelet-Szlovákiában

Tartalom
Sokan tették fel a kérdést: Miért pont Szlovákiába mentetek? A kérdés ugyan meglepő, de könnyű rá válaszolni. Több okunk is volt és maradt. De erről eszünkbe juthat a klasszikus vicc: miért nem harangoztak a győztes hadsereg bevonulásakor? A válasz: ezer oka van annak. Az első, hogy nincs harang. Szóval miért is választottuk úti célként Kelet-Szlovákiát? Először is Erzsi ott született, igaz néhány napos korában Édesanyjával válaszút elé állították. Vagy megtagadja magyar férjét, vagy távozik az országból. A távozást választották. A rokonság egy része maradt, egy része eleve Magyarországon élt. Valamikor persze ez egy ország volt. A gyökerek közösek. Ez komoly ok volt az utazás elhatározásakor. A beszámoló előtt is elárulható, hogy nem csalódtunk. Számos momentum, tárgy, épület bizonyítja és tanúsítja, a közös mulat. A 10 – 11 napos utazás természetesen kevés ahhoz, hogy egy ország, vagy akár csak egy országrész működését, lakóinak gondolkodását megismerjük. Az utazás során adódó helyzetek, történések megértését, helyes kezelését segíti, ha sikerül az ok és okozat között különbséget tennünk. Ahhoz, hogy sok mindent megértsünk, ami ott történik és velünk történhet az út során érdemes egy kicsit mélyebbre ásni. Érdemes megismerni, hogy mit mondanak, mit írnak, írtak Szlovákiáról, történelméről, eredetéről.
A KF & T Kft alapításának 25. évfordulója lehetőséget adott arra, hogy visszanézzünk, felidézzük a kezdeteket, megmutassuk a gyökereket és talán nem túlzás azt állítani, hogy a terméseket is. Időutazásra hívtuk azokat, akik megtiszteltek minket azzal, hogy elolvassák történetünket. A kezdet, a gyökerek régi, nagyon régi időkre nyúlnak vissza. Nagyon sok kollégával, baráttal, kiváló szakemberrel, jó emberrel építettünk ki, építettünk újjá akár többször is és tartottunk kapcsolatokat a különböző időpontokban. Az évforduló alkalmat adott arra, hogy ismét felidézzük az együttmunkálkodást, a pillanatnyi örömöket, a kisebb nagyobb sikereket. Ha ebből a cég története is körvonalazódik, akkor igazán elértük azt a célt, amit egy évforduló egyáltalán lehetővé tesz. Már a könyv bevezetőben elmondtuk, hogy néhány esetben olyan részleteket is megemlítettünk az érthetőség kedvéért, amit a klubban úgy szoktak elmesélni, hogy a szemedbe nézve, szemrebbenés nélkül letagadom majd, hogy tőlem hallottad. Nem üzleti, nem államtitkok ezek. Biztosan vannak, akik az események távlatából másként emlékeznek ezekre az eseményekre, ma már más jelentőséget tulajdonítanak neki, mint akkor, adott esetben első felháborodásukban. Ezek az emlékek nekünk azonban a munkánk részét képezik. Lehet, hogy néhány dologra nem is emlékezünk pontosan. Mi akkor is így éljük meg. Ez a mi „családi” legendáriumunk része. Ha valaki meg akar ismerni minket, akkor ezek is hozzájárulnak a képhez. Színesítik, esetleg torzítják. Mi ilyenek vagyunk. Reméljük, hogy így is szeretnek minket. Természetesen elnézést kérünk mindenkitől, aki úgy érzi, hogy megbántottuk, pontatlanul idéztük, vagy nem megfelelően, nem hitelesen emlegettük. Nem állt és áll szándékunkban senkit sem megbántani. Sőt olyan szereplőkről, akiket szívünk szerint még ma is megbántanánk, említést sem teszünk. Csak olyanok szerepelnek az összeállításban, akikre büszkék vagyunk, akikkel, örömmel működtünk együtt. Velük, a nekik nyújtott szolgáltatásokkal, a velük megvalósult együttműködéssel lettünk olyanok, amilyenek vagyunk.

A gyógyító kommunikáció - Praktikus tanácsok háziorvosoknak

Tartalom

Az orvosi műhibaperek 70-80 százaléka kommunikációs hibákra, illetve az orvos kapcsolatteremtő készségeinek hiányára vezethető vissza. Az elégtelen kommunikáció miatt az orvos nem érti meg a beteget, a beteg pedig az orvost, ezért a beteg sokszor eleve rossz diagnózist, így kezelést kap. A műhibapereknél ráadásul alap, hogy a betegek, ha csak nem nyilvánvaló a szakmai hiba, nem tudják megítélni az ellátás színvonalát, viszont azt igen, hogyan bánt, beszélt velük az orvos vagy a nővér. A rengeteg példát, esetet felvonultató könyv fejezetei könnyed hangvételben, olvasmányosan hívják fel a figyelmet az orvosi rendelők mindenapjaiban egyre fontosabbá váló kommunikációs technikák alkalmazására, feladványai pedig elgondolkodtatásra késztetik az olvasót. Néhány témakör a könyvből: A „pozitív és negatív információ” megfelelő használata a mindennapi praxisban, A szótól a jó szóig, A humor varázsereje, Ahol nincs információ, ott keletkezik, A túl sokat és túl keveset beszélő páciensek pszichológiája, Miért nem szedik a betegek megfelelően a gyógyszereket? Az agresszió típusai a háziorvosi rendelőben, Speciális agressziófajták a háziorvosi praxisban, Agressziókezelési technikák, stb.

Tartalom

Utak, útelágazások

Tartalom

A KF & T Kft alapításának 25. évfordulója lehetőséget adott arra, hogy visszanézzünk, felidézzük a kezdeteket, megmutassuk a gyökereket és talán nem túlzás azt állítani, hogy a terméseket is. Időutazásra hívtuk azokat, akik megtiszteltek minket azzal, hogy elolvassák történetünket. A kezdet, a gyökerek régi, nagyon régi időkre nyúlnak vissza. Nagyon sok kollégával, baráttal, kiváló szakemberrel, jó emberrel építettünk ki, építettünk újjá akár többször is és tartottunk kapcsolatokat a különböző időpontokban. Az évforduló alkalmat adott arra, hogy ismét felidézzük az együttmunkálkodást, a pillanatnyi örömöket, a kisebb nagyobb sikereket. Ha ebből a cég története is körvonalazódik, akkor igazán elértük azt a célt, amit egy évforduló egyáltalán lehetővé tesz.

Már a könyv bevezetőben elmondtuk, hogy néhány esetben olyan részleteket is megemlítettünk az érthetőség kedvéért, amit a klubban úgy szoktak elmesélni, hogy a szemedbe nézve, szemrebbenés nélkül letagadom majd, hogy tőlem hallottad. Nem üzleti, nem államtitkok ezek. Biztosan vannak, akik az események távlatából másként emlékeznek ezekre az eseményekre, ma már más jelentőséget tulajdonítanak neki, mint akkor, adott esetben első felháborodásukban. Ezek az emlékek nekünk azonban a munkánk részét képezik. Lehet, hogy néhány dologra nem is emlékezünk pontosan. Mi akkor is így éljük meg. Ez a mi „családi” legendáriumunk része. Ha valaki meg akar ismerni minket, akkor ezek is hozzájárulnak a képhez. Színesítik, esetleg torzítják. Mi ilyenek vagyunk. Reméljük, hogy így is szeretnek minket.

Természetesen elnézést kérünk mindenkitől, aki úgy érzi, hogy megbántottuk, pontatlanul idéztük, vagy nem megfelelően, nem hitelesen emlegettük. Nem állt és áll szándékunkban senkit sem megbántani. Sőt olyan szereplőkről, akiket szívünk szerint még ma is megbántanánk, említést sem teszünk. Csak olyanok szerepelnek az összeállításban, akikre büszkék vagyunk, akikkel, örömmel működtünk együtt. Velük, a nekik nyújtott szolgáltatásokkal, a velük megvalósult együttműködéssel lettünk olyanok, amilyenek vagyunk.

Obezitológia a praxisban - Szakmai protokollokkal

Tartalom

...

Kötözzük sebeinket

Tartalom

A mindennapokban rengeteg alkalommal kerülünk kapcsolatba sebekkel. Akár háztartási balesetek kapcsán, akár orvosi beavatkozás eredményeként. A mindennapok apró sebei is nagy bajt okozhatnak, ha nem idejében és nem szakszerűen látják el. A mind gyakrabban otthoni utógondozásra ítélt műtéti sebek ellátása is nehéz feladat elé állíthatja a beteget, annak családját, de a segítő egészségügyi személyzetet is. A hagyományos kötszerek jelentős fejlődésen mentek keresztül, de még zavarba ejtőbb az un. intelligens kötszerek kínálata. A sebkezelés a megfelelő sebkezelő szertől és sebkötöző anyagtól is függ. A felhasználónak szánjuk ezt a könyvet. A felhasználó nemcsak a beteg, vagy a sérülést elszenvedő, hanem azon egészségügyi ellátó személy is, aki csak a kötszer felhasználásánál lép a folyamatba.

Az Izotóp Intézet Kft. első 20 éve

Tartalom

Az Izotóp Intézet Kft 20 éves lett. Ez alkalmat adott arra, hogy a szerzők visszatekintsenek a megtett útra, számba vegyék az eredményeket és a megoldandó feladatokat. Az elmúlt húsz évet, az elért szakmai sikereket a megalakulás előtti évtizedek alapozták meg. Az alapok lerakását a Nobel díjas Hevesy György még a múlt század elején kezdte meg. A magyar tudósok hamar felismerték az izotópokkal kapcsolatos kutatások fontosságát. Az elődök ismeretlen úton indultak el. A szakemberek elkötelezetten és fáradhatatlanul tevékenykedtek az új eljárások, technológiák és technikák kidolgozásán. A szerzők arra tettek kísérletet, hogy összegyűjtsék a ma még fellehető dokumentumokat és emlékeket, ami alapján megírhatóvá vált az izotópokkal kapcsolatos kutatás, fejlesztés és az ebből kifejlődött termelés történetének kezdeti szakasza. Az Izotóp Intézet Kft története nem választható el a létét meghatározó alapoktól.

Nyúlfarkincák

Tartalom

Kiss György Munkácsy-díjjal kitüntetett festő, szobrász éremművész. A könyvből az olvasó megismerheti Kiss Györgyöt az embert, az alkotó művészt. Rövid írásai az életének számára fontossá vált pillanataiból villant fel néhányat. Ezekből megismerhetjük Őt, az általa bejárt utat, véleményét a barátságról, a barátairól. A kötetben az írásokhoz illusztrációként a művész ismert és kevéssé ismert alkotásai teszik teljessé a mondanivalót. Így látható többek között a világ legszebb érmének választott alkotás. A Magyar Nemzeti Bank a „Magyar Várak” sorozatban 2007. május 18-án, „Gyulai Vár” elnevezéssel 5000 forint névértékű ezüst emlékérmet bocsátott ki. Az emlékéremből 8000 darabot vertek, ebből 4000 db különleges technológiával készült. Ez az érme kapta 2008-ban a világ legszebb érme elismerést. Kiss György műveit sokan és sokfelé csodálhatják meg itthon és külföldön – Magyar Nemzeti Galéria, vidéki képtárak, magángyűjtemények, a drezdai, londoni, ravennai, gabrovoi közgyűjteményekben – de írásai csak ebből a kötetből is merhetők meg.

RADIOAKTÍV IZOTÓPPAL JELEZETT GYÓGYSZEREK AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN

Tartalom

A nukleáris medicina az orvostudomány dinamikusan fejlődő ága. Az elmúlt évtizedekben a radioaktív izotópokkal végzett orvosi – diagnosztikai, terápiás és kutató – tevékenység önálló orvosi, klinikai szakterület lett. A korszerű egészségügyi ellátás ma már nem képzelhető el a nukleáris medicina alkalmazása nélkül. Alapja a Nobel-díjas Hevesy György által kidolgozott nyomjelző elv alkalmazása. Módszerei a korszerű betegellátásban nélkülözhetetlenek. Az eredményes orvoslás alapját a pontos diagnosztika biztosítja. A nukleáris medicina jelentős tartalékokkal rendelkezik mind a diagnosztikában, mind a terápiában. Ehhez a korszerű eszközök mellett, a felhasználók korszerű tudására is szükség van.

A könyv a radiogyógyszerek részletes bemutatásakor a kémiai tudomány szemléletét és módszerét alkalmazza. Remélhető, hogy jelen munka hozzájárul az „in vivo” orvosi izotópalkalmazás fizikai, kémiai alapjainak jobb megértéséhez, egyetemi oktatásához, és közvetett módon a betegek érdekét, gyógyulását is szolgálja.

Stressz és egészség - Menedzserbetegségekről – nem csak menedzsereknek

Tartalom

Egy évtizede jelent meg a könyv első kiadása, Menedzserbetegségek címmel. A szerzők reménykedtek a sikerben, de a könyv fogadtatása, a nagy érdeklődés őket is meglepte. Miért változott a könyv címe? Tíz éve még a szerzők úgy vélték, hogy a menedzserek az átlagosnál nagyobb stresszterhelésnek vannak kitéve. Ma már tudják, hogy a stressz szinte mindenkit fenyeget.  Ezért a Menedzserbetegségek már nemcsak menedzsereknek szól. A stressz a 21. század civilizációs népbetegsége, egyik legnagyobb egészségromboló tényező. Egyre több betegség hátterében fedezik fel a károsító lelki tényezőket, és egyre gyakrabban hangzik fel az orvos szájából: „éljen nyugodt, stresszmentes életet”. Pedig stresszmentes élet nem létezik  A stressz elől nem futhatunk el – meg kell tanulnunk megbirkózni vele.

A szerzők számos esetleíráson, életből ellesett történeten keresztül szeretnék bemutatni a stressz hatásait, a megküzdés lehetőségeit. A hangsúly a megértésen és megelőzésen van: szeretnék, ha az olvasó ráismerne a saját problémáira is, és jobban megértené teste-lelke működéseit.

AZ ELSŐDLEGES GYERMEKORVOSLÁS GYAKORLATA I. kötet

Tartalom

A Házi Gyermekorvosok Egyesület egyik legfontosabb feladatának tekinti a gyermekorvosi alapellátás önálló módszertanának és sajátságos, egyedi ismeretanyagának a nemzetközi szakmai trendekkel összhangban történő folyamatos fejlesztését. Ennek érdekében nem kevesebbet vállalt, mint a házi gyermekorvosi szakma szemléletének és gyakorlatának áttekintését, elméleti alapjainak és gyakorlati technikáinak modern, hazánkban eddig egyedülálló összefoglalását egy, az alapellátás gondolkodásmódját, eszköztárát, valamint a hangsúlyos gyermekgyógyászati szakterületeket, a napi gyakorlatban előforduló tünetcsoportokat az alapellátás szempontjából tárgyaló kézikönyv létrehozása révén. A HGYE szerkesztésében készült „Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata orvosi kézikönyv” egy olyan kiadvány, amely ezen a területen egyedülálló. A könyv megírásának célja egy olyan hiánypótló szakmai anyaggal segíteni az elsődleges ellátó gyermekorvosok, háziorvosok munkáját, amely megkönnyíti számukra a mindennapi szakmai döntések meghozatalát.

Reményeik szerint az általuk elkészített anyag hosszú időn át nemcsak releváns szakirodalom, de bármikor hozzáférhető szakmapolitikai, jogi, stb. segédanyag is egyben, így hiánypótló referencia anyagként szolgálhat a teljes magyar gyermekgyógyász és háziorvos társadalom részére.

 

Kovács Tamás parádriposzt

Tartalom

Kovács Tamás sikeres sportoló és sikeres sportvezető. A magyar vívósport legsikeresebb szövetségi kapitánya. Híres volt és híres ma is szókimondásáról, nyíltságáról, időnként nyers megfogalmazásairól. Mindenkinek szemtől-szemben mondja meg véleményét. A szerzők is tudják, hogy biztosan lesznek olyanok, akik megsértődnek a könyv miatt, ám annak minden szava dokumentálható, tényeken alapul. A könyv bemutatja a legsikeresebb magyar sportcsaládot, Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok kardvívót, valamint fiait, a szintén kardozó Attilát és Tamást. Erről szól ez a könyv és a magyar vívósport sikereiről, sikeres versenyzőiről.

Gyógyító növények

Tartalom

A zöldségek, mint a modern konyha nélkülözhetetlen alapanyagai, gondoskodnak ételeink sokszínűségéről, változatosságáról, ugyanakkor pedig az egészség megőrzésében is jelentős szerepet töltenek be. Korszerű, a legújabb táplálkozásbiológiai kutatások eredményeinek, megállapításainak is megfelelő kiegyensúlyozott táplálkozás nem képzelhető el rendszeres zöldség- gyümölcsfogyasztás nélkül. A zöldségek a fogyókúra elengedhetetlen részei is, mivel tele vannak érékes anyagokkal, védik az egészségünket, felgyorsítják az anyagcserét, és karcsúsítanak. A füzet a gyógynövényekkel kapcsolatos legfontosabb ismereteket tartalmazza.

 

Gyógyító gyümölcsök

Tartalom

A gyümölcsök az Ókortól kezdve az étkezési kultúrában is jelentősebb szerephez jutottak, az ízek és aromák fokozására használták és önálló fogásként is az asztalra kerültek. A gyümölcsök termesztésének nyomai immár 8000 éves múltra tekintenek vissza. Ma már tudjuk, hogy élettani szempontból is igen kedvező a friss gyümölcs fogyasztása, hiszen vitamin és ásványi anyag tartalmuk az emberi szervezet számára szinte nélkülözhetetlenek. A füzetből sok hasznos adat ismerhető meg a gyümölcsökről.

 

 

Orchideák

Tartalom

Az ember és az orchideák kapcsolata nem korlátozódik csak a gyönyörködésre, hiszen egyes kultúrákban már évezredekkel ezelőtt gyógynövényként, táplálékként és illatanyagként használták. Az orchideák – magyar nevükön kosborfélék – a növényvilág fajokban leggazdagabb családja. A botanikusok több mint 750 nemzetség (genus) kb. 25 ezer vadon élő faját tartják számon, ennek 85 százaléka trópusi vagy szubtrópusi, többnyire fán lakó, de előfordul talajlakó és sziklalakó faj is.

Az orvostudomány és a kémia egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az orchideáknak. 1400 tesztelt faj közül 30 százalék rendelkezett nem elhanyagolható orvosi erényekkel. Kémiailag és hatástanilag nagyon keveset tanulmányozták ezt a rendkívül nagy fajszámú növénycsaládot. Ez úgy tűnik, hogy változni fog, mivel egyre nagyobb figyelem irányul nemcsak Európában, hanem a világ más területein is fellelhető fajok vizsgálatára. A füzetből sok érdekes és hasznos információ nyerhető az orchideák gondozásáról, betegségeiről.

 

Gyógyító vizeink - 2015

Tartalom

A fürdés története szétválaszthatatlan az emberiség történetétől. A víz, mint éltető elem tisztelete ősidők óta mélyen az emberek tudatába vésődött. Számos helyen a fürdés sokkal több volt a tisztálkodásnál, lelki és szellemi megtisztulással járó vallási rituálé szerepét töltötte be és tölti be napjainkig. A honfoglaló magyarok is a meleg vizű források közelében hozták létre településeiket, bár kultúrájuk több jellegzetesen keleti vonást tartalmazott nem voltak a fürdés barátai. Feljegyzések szerint ismerték egyes források hatásait, de azokat csupán lovaik ápolására használták. Nemzetközi hírnevet a magyar fürdők Zsigmond király uralkodása alatt szereztek először. Mátyás király idején szintén virágzott a fürdőkultúra és ebből az időből számos leírás maradt fenn, amelyek hatalmas fürdőpalotákról és kisebb fürdőkről egyaránt beszámolnak. A török hódoltság ideje alatt a budai fürdők ismét virágzásnak indultak, és az akkori társadalmi életnek szintén jelentős színterei lettek. A budai törökfürdők közül négy (Rudas, Király, Császár és Rác fürdő) ma is üzemel. A kiegyezés után kibontakozó polgárosodás újabb lendületet adott a fürdők fejlődésének. A modern gyógymódok gyökerei is erre a korra tehetők. Ekkor kezdődött a meleg vizes kúrák hatásának vizsgálata, ekkor elemezték először az ásványvizek vegyi összetételét. A fürdők kiemelt jelentőségét mutatja, hogy 1891-ben megalakult az Országos Balneológiai Egyesület. A magyar fürdőélet központja Budapest lett. Ma Magyarország a világon az ötödik leggazdagabb termálvízkészlettel rendelkezik:

 

Pharmorient 1992 óta havonta

Tartalom

A Pharmorient minden hónapban megjelenő gyógyszerészeti tájékoztató folyóirat. Megjelenés a hónap utolsó napján. A lap alapítása: 1992.

MEGRENDELÉS

Az alábbi űrlap kitöltésével megrendelést adhat le kiadványainkra

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Kérjük, itt adja meg, hogy mely kiadványt, milyen darabszámban szeretné megrendelni.
Kérjük, adja meg a számlázási adatait, amelyre a kiadvány(ok)ról kiállított számlát kiállíthatjuk.
Kérjük, adja meg a kiszállítási adatait, ahová a kiadvány(ok)at kiszállíthatjuk.